Кога детето е готово да бъде захранено?

Захранването е важен етап от развитието на детето и от правилното му осъществяване зависят в голяма степен здравето и нормалното му физическо развитие. Съвременните специалисти не са единодушни относно схемата, по която трябва да протича въвеждането на твърдите (немлечни) храни. Съществуващите школи обаче са категорични, че захранването не бива да става преди 4-ти месец, защото храносмилателната система на бебето все още не е готова за такава храна.

Детето е готово да бъде захранено, когато възраст не по-малка от 4 месеца. Детето е удвоило теглото си от раждането.
Изчезнал е рефлексът на езика да изтласква.
Детето може да седи. В състояние е да се наклони към лъжичката или назад и умее да контролира обръщането на главата, като с това показва, че не иска повече. Ако на бебето му е недостатъчно литър адаптирано мляко на ден, а ако е на кърма изяжда всичко от двете гърди и е още гладно.

Ако може да хваща играчка или друг предмет и да го слага целенасочено в устата си.
И основното, ако проявява огромен интерес към вашата храна, следи ви с поглед, когато се храните, и дори иска да пробва това, което ядете. При всяко дете периодът, в който са налице повечето фактори, е различен, но е между 5-ия и 9-ия месец. Затова е препоръчително захранването да става в интервала 4-ти 6-и месец.